Lichtstraat maken op plat dak

Wat is een lichtstraat?

Een lichtstraat is een natuurlijke lichtvoorziening op het dak, meestal een plat dak. Deze bestaat uit een houten frame waarop aluminium profielen gemonteerd zijn die de ramen op hun plek houden.

Verschil lichtstraat - dakkoepel

Een lichtstraat wordt ook wel ‘daklicht’ genoemd. Maar ook de termen ‘dakkoepel’, ‘lichtkoepel’ en ‘vlakke lichtkoepel’ worden gebruikt. Het verschil? Een lichtstraat bestaat uit meerdere ramen en is daardoor langwerpig. Een vierkante lichtkoepel die uit één raam bestaat is dus feitelijk geen lichtstraat.

Lichtstraat zelf maken?

Kies voor kwaliteit en eenvoudige montage; laat ons u helpen met het kiezen van de juiste materialen. Dat bespaart u tijd, geld en stress.
Om het u gemakkelijk te maken hebben wij al complete lichtstraten voor u samen gesteld. Hierdoor weet u ook zeker dat u alle materialen in een keer in huis heeft. Ook zijn alle materialen dan al exact op maat.

Bekijk de lichtstraat pakketten >

 

Lichtstraat zelf maken? Dit heeft u nodig

Bent u handig of klusser van beroep? Dan kunt u in de meeste gevallen een lichtstraat zelf maken. Wat u nodig hebt is het volgende:

Ramen

Schroeflijsten

Een klemprofiel

Glasprofielen om het glas op de lichtstraat te bevestigen

Diverse bevestigingsmaterialen

Een duidelijke instructietekening

Glas of Polycarbonaat

Maakt u een lichtstraat in huis, kies dan voor HR++ veiligheidsglas. Dit heeft een hoge isolatiewaarde. U kunt daarbij eventueel kiezen voor zonwerend glas of een matte folie om de lichtsterkte te verminderen. Maakt u een lichtstraat in een overkapping of veranda, oftewel een niet-geïsoleerde ruimte, dan kunt u ook enkel gelaagd glas nemen. Dit is goedkoper.

Een goed alternatief voor glas zijn ramen van polycarbonaat platen. Deze zijn sterk en slagvast, uv-beschermend, hebben een goede tot zeer goede isolatiewaarde, een uitstekende licht-transparantie en zijn verkrijgbaar in helder en opaal. Opaal polycarbonaat laat iets minder zonlicht en warmte door.

Daktypen van een lichtstraat

Een ‘vlakke lichtkoepel’ kan worden uitgevoerd in verschillende daktypen. Meest voorkomend is een licht hellend (5 tot 10 graden) daktype, dit noemen we een lessenaarsdak. Verder zijn er lichtstraten verkrijgbaar met een zadeldak (twee schuine zijden) en een schilddak (vier schuine zijden).

Lichtstraat lessenaarsdak
Lichtstraat zadeldak

Lichtstraat in huis of bedrijfsruimte: de voordelen

Een lichtstraat maken of laten maken in uw huis of bedrijfspand is een slimme investering. In diverse opzichten is het een meerwaarde voor de ruimte. De voordelen op een rijtje:

Natuurlijk licht heeft een positief effect op de gemoedstoestand van ons mensen. Het zonnetje in de anders zo donkere ruimte doet een mens goed.

Niet alleen het humeur, maar ook de productiviteit wordt bevorderd door aanwezigheid van natuurlijk licht.

Een lichtstraat ‘doet’ wat met een ruimte, deze oogt ruimtelijker, vriendelijker en comfortabeler.

Nette aluminium profielen en strakke polycarbonaat ramen zorgen voor een luxe uitstraling.

Met goed geïsoleerde dakplaten profiteert u van het zonlicht dat in de ruimte valt. Minder stookkosten dus. Bovendien hoeven er minder lampen aan dankzij het natuurlijke licht. Wilt u het zonlicht eventjes helemaal weren? Geen probleem: er zijn diverse soorten zonwering te krijgen voor lichtstraten en dakkoepels.

Lichtstraat op plat dak, veranda of serre

Een lichtstraat op een plat dak komt het meeste voor. Vaak vind je ze op een aanbouw of uitbouw, maar een lichtstraat op een veranda, overkapping of serre behoort ook tot de opties. Vooral ’s avonds is het prettig om onder uw veranda wat meer natuurlijk licht te hebben.

Lichtstraat prijs

Gaat u zelf een lichtstraat maken en wilt u de prijs binnen de perken houden? We helpen u graag met het kiezen van de juiste materialen. Zo weet u zeker dat u alles in huis haalt voor een fraaie lichtstraat, bent u heel voordelig uit en voorkomt u veel uitzoekwerk en restmateriaal. Onze instructietekening zorgt er bovendien voor dat u of uw klusjesman veel werktijd bespaart bij de uitvoering. Ook dat drukt de prijs van een lichtstraat.

Bekijk de benodigde materialen >